Followers

Monday, July 20, 2009

tau ke bila waktu solat ditetapkan???israk mikraj lerr

tau x?????????????

.....Pendakwah tugasnya membekalkan iman kepada masyarakat yang menjadi sasaran dakwahnya mesti memiliki bekal yang cukup untuk dirinya sendiri...

klu doktor bertugas ubat penyakit masyarakat...... semestinya kne ada jasad yg sihat dan mental positif before terjun ke medan berat....

klu kte lihat,, ,,,perjalanan Rasulullah SAW naik ke tempat tertinggi bagi menerima titah amanah Allah..... yang mewajibkan sembahyang lima waktu sebagai ikatan kukuh antara hamba dengan Penciptanya, sungguh ia memberi gambaran kepentingan ibadah ini.


......Umar bin al-Khattab pernah mengirimkan arahan kepada panglima perangnya, Saad bin Abi Waqqash dalam peperangan al-Qadisiyah,

katanya:

"Wahai Saad, takutlah kamu kepada Allah dengan urusan solat pasukanmu. Kerana sesungguhnya bukanlah kekalahan yang aku khuatirkan melainkan hanya apabila kalian meninggalkan solat, kekalahan akan terjadi apabila solat ditinggalkan. Jika kalian meninggalkan solat maka akan cenderunglah zina, riba, khamar, ingkar kepada Allah dan akhirnya terkeluar daripada agama."


Jika Umar, Saad dan sahabat yang berada di al-Qadisiyah sgt prihatin dengan ibadat solat mereka,

knp plak kita yang daif, lemah lagi hina dibandingkan mereka tidak menunjukkan tanda-tanda risau dengan ibadah solat kita?


memperingati peristiwa naiknya Rasulullah SAW menghadap Allah, memg ilmu dan penghayatan kita akan terus bertambah dlm jalankan ibadat solat...

kerana kita sentiasa menambah baik maklumat sedia ada dengan maklumat baru dalam al-Quran dan hadis

jgn kata TIDAK pd jln dakwah...



KENANGAN penuh hikmah atas jalan dakwah yang ditinggalkan Rasulullah SAW kekal menjadi inspirasi bagi umatnya hingga ke akhir zaman. Setiap mukmin akan sentiasa gigih berusaha menggali peninggalan Rasulullah SAW kerana tuntutan hatinya yang sentiasa mekar mengasihi Nabi SAW.

Maka dibentangkan kertas kajian mengenai sirah, kitab hadis sahih dan ketinggian ilmu al-Quran untuk dijadikan pegangan kehidupan. Proses penambahan ilmu itu akhirnya membuahkan keintiman jiwa kepada junjungan kita Nabi Muhammad SAW.


Tidaklah cukup seseorang mengutamakan membaca selawat saja dan tidak berminat dengan pencarian sumber maklumat, data dan fakta ilmu untuk mendapatkan gambaran terang mengenai keperibadian serta perjuangan Rasulullah SAW.


Cinta berputik kerana mengenali yang dicintai, memahami keperibadiannya dan menyelami pengorbanannya. Kita cuba menangis ketika membaca keperitan Rasulullah SAW memikul amanah dakwah, tetapi tidak mampu menitikkan air mata kerana tidak menyertai usaha dakwah Baginda.

Kita tidak memiliki cukup ilmu untuk memberi hujah kepada hati mengenai makna keperitan itu. Sesungguhnya seseorang memerlukan fakta, data, ilmu, penghayatan dan amal salih untuk menterjemahkan cintanya kepada Rasulullah SAW.

Salah satu fakta menggambarkan perjuangan dakwah Rasulullah SAW adalah peristiwa Israk dan Mikraj yang sentiasa diingati setiap Rejab. Walaupun ada beberapa pandangan berbeza menentukan tarikh sebenar peristiwa itu seperti dilaporkan kitab Al-Rahiq Al-Makhtum karangan al-Mubarakfuri.

Hal itu tidak menjejaskan hikmah di sebalik peristiwa Israk dan Mikraj sebagai panduan bagi mereka yang berjalan di atas jalan dakwah.

Monday, July 13, 2009

tetamu berbulu yg xdiundang...

salam...tanggal sabtu..area jam 6ptg..al kisahnya berbunyi begini.....ada 6 org student sedang kelaparan...jd masing2 pergi tapau nasi...tau ke tapau2 ape?
xtau la bahasa dr negeri mane..tp yg pasti semua g ambik nasi goreng kampung..uh sedap...

niat nk picnic dlm bilik ja tp bilik kecik xmuat 6org klu nk picnic...jadi ada la sahabat yang bergeliga otaknya..huhu sy lerr..cadang mkn kt gelanggang badbinton da la pokok -pokok..kiranya nyaman gak la...

6 sahabat mkn la same2 sambil bercerita n gurau senda...huhu entah ape yang merepek 6 org 2...tub2 dah bis mkn..erk alhamdulillah sedap lauk hari 2 ayam pedas n tlur mata kerbau...rrezeki Allah beri perlu di syukuri..dan pemandangan yang serba hijau..bertambah la selera...syukur ya Allah..n sahabat yang same2 ni tgah shok mkn lg...sampai la tinggal tulang n ade le ikan bilis yg keras2 2...ups maaf makcik dewan mkn ek klu bc post ni,,tp btul keras sgt..klu nenek sy mkn bleh tercabut gg kunyah...hehe

tiba-tiba........

si ainun jerit " ai monyet" wlaupun sebenanya kmi pgil beruk huhu

wahhh lintang pukang sume nk bgun lari...sy pulak nk ambik kad mkn..knp la susah sgt kad mkn 2...yang lain lari ok lg la selipa di kaki..huhu sy n neng berkaki ayam..huhu...

kelihatan seronok btul le si monyet 2 mkn ayam masak merah... nasib la dh siap mkn...tinggal sisa yang ada...kmi pun dok acah2 n agah2 kat monyet 2 ...huhu pandai monyet lawan balik..pandai plak dia gertak nk kejar haha...wahh monyet um ktakan huhu...memg bijak...kunci bilik ade je kt situ..seronok monyet 2 mkn siap buka tutup tapau lg...hehe tergelak kmi tgok gelagat dia...xpelakan rezeki dia..

nasib la idea bijak su ehem2 jgn kembang ek...hehe bt umpan..yang berani lg niza g letak tulang ayam jauh dari tmpat td...ape lg monyet 2 trus lari meluru g ke ayam umpan..

alhamdulillah...kmi cepat2 capai barg2 ...then trus cabut...wahhh picnic ade tetamu yg xdiundang...

mcm 2 la al kisahnya...

Thursday, July 09, 2009

minggu pertama kuliah

slm... kuliah dah mula.. hari isnin mula rasa homesick lerr.
kalut nk dftar tutorial.. mujur da sahabat yang tlog2 gak..
kelas penuh hari isnin sampai khamis..emm nk wat gane kan.. kne blajar.. kne maintain pointer..bru bahagia abah..klu tersenarai DEKAN bukan main gembira abah n ma...maklum la adik kte sokmo dpat anugerah DEKAN..rasa tercabar looo...huhu..tapi kejayaan pun banyak di bantu kawan2..THANKS ALOT aniza, enon, fazir, neng, n su...korang da best huhu...mesti tgah kembang..bla lg kte nk hargai kawan kan?

berbalik pada kuliah, sem ni susah sikit subjek2 byk b.arab..but don't say NO..huhu
penat skit..kuliah penuh sokmo..tp xleh penting diri sendiri..dakwah pun kne jgak..

ms kelas pengantar usuldin.. em btul kata ust zailan.. kne correct akidah..soalan pertama yg ust tya '''ape yang Allah xmiliki??? em lama jgk pk..tp ust bg jawpannya huhu nasib bg ek klu x kne cri jawapan sendiri..Allah xmemiliki kezaliman...

kuliah Islam n agama budaya pun best gak..pelajari agama budaya..mula2 xfaham gak ustzh citer sejarah kristian..tp rupanya kristian, hindu adalah agama budaya...byk la citer nti akan dikongsi pada post yang sterusnya...

masuk kelas pengajaran teks xfaham pe2 hehe sebab tido..kul 2 waktu yg btul2 seronok nk tdo....tp bkan niat nk tdo..tp TERtdo...asif ustaz mujahid...hati niat nk dgr pe yg ust syarah tp mata btul2 xdpat than ngantuk..tp ust mujahid is the best..

tp bla nk blajar kne niatkan ikhlas semata2 krn Allah...Allah ada perancangan terbaik tuk kte...

Monday, July 06, 2009

daku hamba yang lemah

salam buat sahabat- sahabat... alhamdulillah syukur...hari dapat karang dalam blog skit....alhamdulillah baru2 ni bru ja wat msuk gambar2 dlm blog tp maklum la kurang pengetahuan pasal senibina israil..pastu...memandangkan gambar 2 lawa dengan corak2 ana masukkan dlm blog...then dapat teguran da yang membina bagi ana buka mata...tapi da yang pedas komen 2... ana xbrape fasih senibina israil ni....jadi andai ada sahabat2 yang dapat membantu ana di mana maklumat yang ana bleh teroka?? sebab ana kne tgur kali kedua dah atas sebab gambar yang ana buh gambar senibina israil...alhamdulillah da yang sudi tegur...n ana lagi berbesar hati pada sahabt yang sudi beri maklumat pada ana pasal senibina.... kecut perut jgak baca komen2 2.teguran kne berhikmah.. astaghfirullah....istighfar ana...ana xnak klu ana nk cuba kongsi ilmu tp salah plak yang ana bg..harap dapat membantu...